© Styling: Lone Kjær, Foto’s: Tia Borgsmidt

Nieuwjaarstaart: Kransekage

We toosten op hoop, optimisme en betere tijden in het nieuwe jaar, onder het genot van een goed glas champagne en een stuk traditioneel Scandinavische kransekage (krans-taart)

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Kransekage

  • 62 g amandelspijs
  • 21 g poedersuiker
  • ¼ eiwit

Glazuur

  • 18 g poedersuiker
  • ¼ g eiwit
  • 6¼ g witte chocolade

Zie hier is hoe je het maakt

Kransekage

  1. Kneed amandelspijs, poedersuiker en eiwit door elkaar.
  1. Strooi wat poedersuiker op het werkblad en rol het mengsel uit tot lange worsten van ca. 40, 36, 32, 28 en 24 cm met een diameter van ca. 1,5 cm.
  1. Sluit elke worst tot een ring en druk de uiteinden zachtjes tegen elkaar.
  1. Leg ze op twee met bakpapier beklede bakplaten. Zorg ervoor dat ze even hoog zijn.
  1. Rol nu het resterende deeg uit tot een worst van ca. 50 cm.
  1. Vorm die tot een ster en leg hem ook op een bakplaat.
  1. Je zult alles niet in één keer kunnen bakken.
  1. Knijp voorzichtig in de bovenkant van de ringen, zodat ze ietwat driehoekig of ‘dakvormig’ worden.
  1. Bak de ringen en de ster in ca. 10 minuten in het midden van de oven op 200 oC, tot ze licht- of goudbruin zijn.
  1. Laat afkoelen op een rooster.

Glazuur

  1. Roer van het poedersuiker en eiwit een dik glazuur en schep dit in een spuitzak.
  1. Knip een klein gaatje in de zak en decoreer de kransekage naar wens.
  1. Laat het glazuur stollen.

Opbouwen

  • Smelt de witte chocola au bain marie.
  • Leg de grootste ring op een schaal.
  • Strijk wat gesmolten chocolade onder op de volgende ring, en leg die erbovenop.
  • Herhaal met de rest van de ringen.
  • Strijk wat gesmolten chocolade op een van de punten van de ster en plak hem op de bovenste ring.
  • Doe dit voorzichtig, want vanwege de grootte is hij kwetsbaar.
  • Je kunt de ster er ook op een bordje naast leggen, als je het niet aandurft.