© Anne au Chocolat

Recept voor de lekkerste klassieke Vastenavond-broodjes

In de weken voor en met carnaval is het in Scandinavië een traditie om 'Vastenavond'-gebak te eten. Deze zogeheten Fastelavnsboller zijn er in vele varianten, en elk jaar komen er nieuwe smaken bij. Wij geven je hier onze kijk op het beste, klassieke Vastenavond-broodje, zodat je het populaire gebakje ook thuis kunt maken.

Ouderwetse carnavalsbroodjes met vanillecrème

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Broodjesdeeg

  • 15 g boter
  • 21 ml melk
  • 4⅓ g verse gist
  • ¼ eieren
  • ¼ tl zout
  • 3¾ g suiker
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • 75 g meel

Remonce

  • 6¼ g geraspte marsepein
  • 6¼ g suiker
  • 6¼ g zachte boter

Vaniljecreme

  • 33 ml volle melk
  • 9⅓ g suiker
  • ¼ vanillestokje
  • eidooiers
  • 2¾ g maïsmeel

Glazuur

  • ¼ dl poedersuiker
  • ¼ el cacaopoeder

Zo ga je te werk

Broodjesdeeg

  1. Smelt de boter in een steelpan. Haal de pan van het vuur en voeg melk toe.
  1. Giet het mengsel in een kom of bij voorkeur in een mixer. Voeg gist, eieren, zout, suiker en kardemom toe en roer.
  1. Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed tot het deeg glanzend, zacht en buigzaam is - en niet aan je vingers plakt.
  1. Misschien heb je iets minder bloem nodig of misschien iets meer.
  1. Dek de kom af met een schone, uitgewrongen theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek.

Remonce

  1. Meng de boter, suiker en marsepein samen in een kom.

Vanillecrème

  1. Breng de melk aan de kook met de helft van de suiker en het vanillestokje zonder zaadjes.
  1. Klop de eidooiers goed los met de rest van de suiker, de vanillezaadjes en de gezeefde maïzena.
  1. Verwijder het vanillestokje. Giet kokende melk bij het eimengsel en klop goed door.
  1. Giet de room terug in de steelpan en laat goed koken, krachtig kloppend, tot de room dikker wordt.
  1. Giet de room onmiddellijk in een kom en koel af.

De carnavalsbroodjes samenstellen

  1. Draai het gerezen deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en rol uit tot een vierkant van ongeveer 40 x 40 cm.
  1. Snijd het deeg in 16 vierkanten van 10 cm x 10 cm. Doe 1 tl. remonce en 1 el. vanillecrème in het midden van elk vierkant.
  1. Vouw de hoeken van het deeg over de vulling en knijp goed in het deeg bij de naden om ervoor te zorgen dat de vulling er niet uitloopt tijdens het bakken.
  1. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Laat de broodjes op een warme plek onder een theedoek ongeveer 45-55 minuten rijzen.
  1. Verwarm de oven voor op 200°, hete lucht.
  1. Bestrijk de gerezen broodjes met een beetje melk en bak ze 13-15 min. tot ze mooi goudbruin zijn.
  1. Laat de broodjes iets afkoelen op een bakplaat. Maak een glazuur van poedersuiker, cacaopoeder en een beetje water.
  1. Versier de carnavalsbroodjes met glazuur en strooidecoratie en geniet van de vers gebakken broodjes.

Versier bijvoorbeeld met pistachenootjes, rozenblaadjes, paarse suiker, frambozenpoeder en witte chocoladeparels.