© Anders Schønnemann

Salade met venkel, maar dan anders

Vaak wordt de naar anijs geurende groente in een salade aangevuld met zoetzure elementen, zoals appel of granaatappel, maar deze salade is iets heel anders.

Ben je ook een van diegenen die geen genoeg kan krijgen van de knapperige anijssmakende groente, dan zul je zeker blij zijn met dit nieuwe recept.

Hier wordt de venkel vergezeld door bloemkool, maar de echte troef is de room!

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Bloemkool-venkelsalade

  • 150 g bloemkool
  • ½ venkel
  • 10 g hele boekweit
  • zout en versgemalen peper
  • 1½ el olijfolie
  • 1 el appelcider azijn
  • ½ bosje Roomse kervel (of kervel)

Tangcreme

  • ½ eierdooier
  • ¼ dl karnemelk
  • 1 el appelcider azijn
  • 12 g vers zeewier (zeewier, dumontalgen, gedroogd zeewier kan ook gebruikt worden)
  • zout en peper
  • 2½ dl druivenpitolie

Zie hier is hoe je het maakt

Salade van bloemkool en venkel

  1. Spoel de bloemkool en de venkel af, snijd de buitenste bladeren van de bloemkool en de boven- en onderkant van de venkel.
  1. Snijd de bloemkool en venkel fijn op een mandoline of met een scherp mes.
  1. Doe de gesneden bloemkool en venkel in een kom met koud water, zodat deze knapperig wordt en een beetje krult.
  1. Giet in een zeef en laat goed uitlekken.
  1. Doe de boekweit in een droge pan en laat hem 3-4 minuten op laag vuur roosteren, tot deze goudbruin en krokant wordt en nootachtig ruikt.
  1. Bestrooi met een beetje zout en een paar druppels water zodat het zout aan de boekweit blijft plakken.
  1. Haal de boekweit uit de pan en laat iets afkoelen tot deze helemaal krokant is.
  1. Meng venkel en bloemkool met olijfolie, azijn, zout en versgemalen peper.

Zeewiercrème

  1. Doe de eierdooier, karnemelk, azijn, zout en versgemalen peper in een blender en mix tot een homogene, schuimige massa.
  1. Hak de zeewier grof met een mes, doe deze in de blender en mix tot deze volledig in de eimassa is opgenomen.
  1. Voeg de olie in een dun straaltje toe terwijl de blender draait, totdat alle olie is opgebruikt en de room een goede consistentie heeft.
  1. Giet de room in een kom en maak op smaak met extra azijn, zout en versgemalen peper.
  1. Doe de zeewiercrème op de bodem van een schaal of groot bord, leg de bloemkool en venkel erop, bestrooi met boekweit en kervel en serveer meteen, zodat de bloemkool en venkel nog knapperig zijn.