Er gaat niets boven een klassieke, zelfgemaakte tomatensaus. Dit is een lekker recept, en je hebt het in 10 minuten gemaakt.
Door
Lone Kjær
— 01. november 2022
De ultieme tomatensaus
Maak een grote portie tomatensaus nu de tomaten in het seizoen zijn. Gebruik de saus voor de andere gerechten of vries hem in. De precieze hoeveelheid saus hangt af van de sappigheid van de tomaten.
Sluit het venster niet
Ingrediënten
2
dl
¼
kg
rijpe tomaten
¼
rode ui
¼
teentjes
teen knoflook
½
el
olijfolie
½
el
balsamicoazijn
½
el
tomatenpuree
¾
takjes verse rozemarijn
wat rietsuiker
zoutvlokken en peper
¼
handvol
basilicum ter garnering
Zo ga je te werk
Hak de tomaten. Pel en snipper de ui. Pers de knoflook uit.
Verhit de olie in een kookpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg tomaten en knoflook toe en breng aan de kook.
Voeg balsamicoazijn, tomatenpuree en rozemarijn toe en laat de tomaten ca. 10 minuten sudderen zonder deksel, tot de saus iets is ingekookt.
Breng de saus op smaak met rietsuiker, zoutvlokken en peper.
Neem de pan van het vuur, verwijder de rozemarijntakjes en laat de saus afkoelen. De saus blijft 4-5 dagen goed in de koelkast.
Breng de tomatensaus extra op smaak met gehakte ansjovis of olijven. De tomatensaus smaakt verrukkelijk met pasta, basilicum en Parmezaanse kaas. Of bestrijk er een zelfgemaakte pizza mee.