Een klassieke tomatensaus
© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Dit is het recept van een klassieke tomatensaus

Er gaat niets boven een klassieke, zelfgemaakte tomatensaus. Dit is een lekker recept, en je hebt het in 10 minuten gemaakt.

De ultieme tomatensaus

Maak een grote portie tomatensaus nu de tomaten in het seizoen zijn. Gebruik de saus voor de andere gerechten of vries hem in. De precieze hoeveelheid saus hangt af van de sappigheid van de tomaten.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 dl

  • ¼ kg rijpe tomaten
  • ¼ rode ui
  • ¼ teentjes teen knoflook
  • ½ el olijfolie
  • ½ el balsamicoazijn
  • ½ el tomatenpuree
  • ¾ takjes verse rozemarijn
  • wat rietsuiker
  • zoutvlokken en peper
  • ¼ handvol basilicum ter garnering

Zo ga je te werk

  1. Hak de tomaten. Pel en snipper de ui. Pers de knoflook uit.
  1. Verhit de olie in een kookpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg tomaten en knoflook toe en breng aan de kook.
  1. Voeg balsamicoazijn, tomatenpuree en rozemarijn toe en laat de tomaten ca. 10 minuten sudderen zonder deksel, tot de saus iets is ingekookt.
  1. Breng de saus op smaak met rietsuiker, zoutvlokken en peper.
  1. Neem de pan van het vuur, verwijder de rozemarijntakjes en laat de saus afkoelen. De saus blijft 4-5 dagen goed in de koelkast.

Breng de tomatensaus extra op smaak met gehakte ansjovis of olijven. De tomatensaus smaakt verrukkelijk met pasta, basilicum en Parmezaanse kaas. Of bestrijk er een zelfgemaakte pizza mee.

Lees ook: