© Stine Christiansen

Gepocheerde eieren voor dummies – en nee, er komt geen azijntornado in kokend water aan te pas

Gepocheerde eieren maken het ontbijt net wat meer verheven - hoewel... in de meeste gevallen eindigt het ei in een onbepaald mengsel in het kokende water. Bekijk hier hoe je eenvoudig het perfecte gepocheerde ei maakt.

Gepocheerde eieren kunnen de brunch, aperitief of sandwichmaaltijd naar een hoger niveau tillen.

Maar gepocheerde eieren worden vaak geassocieerd met ingewikkelde kooktechnieken. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Verre van eigenlijk.

Er is een methode, die supereenvoudig is en 'onfeilbaarder' dan de gebruikelijke tornado in een pot, die de meesten wellicht kennen.

Wetenschappelijk koken

De techniek is in een video gedeeld door het Instagram-profiel 'Half Batch Baking'. Achter het profiel staat banketbakker Sarah, die de kost verdient door wetenschap te combineren met koken. Met een combinatie van gastronomische vakkennis en voedselkennis heeft ze een methode bedacht die misschien ingewikkeld klinkt, maar die in de praktijk relatief betaalbaar is – en niet in de laatste plaats populair.

Sarah's video van de methode is bijna 13 miljoen keer bekeken op Instagram. Het draait grofweg om de behandeling van de eiwitten.

Een eiwit is verdeeld in drie elementen: een binnenste en een buitenste dunne vloeibare laag en daartussen een stroperig, vast deel. Met deze kennis in haar bagage is Sarah tot de conclusie gekomen, dat je de buitenste dunne laag van de dikkere laag wit moet zeven.

Zo voorkom je dat je ei als een ondefinieerbare massa in de pan belandt. Je hoeft het water niet langer rond te draaien om het dunnere deel van het wit te verzamelen.

Zie hieronder wat ze bedoelt.

Zo gaat het in z'n werk

  1. Begin met het toevoegen van 1 eetlepel azijn of citroensap aan 1 liter water en breng dit aan de kook.
  2. Verwijder met behulp van een zeef de buitenste dunne laag eiwit van de binnenste dikke laag eiwit, door simpelweg het hele ei in de zeef te gieten.
  3. Giet voorzichtig de dikke binnenlaag van het eiwit en dooier in een grote lepel. TIP gebruik bij voorkeur een siliconenlepel. Als je een roestvrijstalen of keramische lepel gebruikt, smeer de lepel dan in met een dun laagje boter, zodat het ei niet blijft plakken.
  4. Doe het ei nu in de pan met kokend water en houd het ei 4-6 seconden in het water op de lepel voordat je het in het water laat vallen.
  5. Kook het ei 2-3 minuten voor zachte dooier en 3-4 minuten voor gekookte dooier.
  6. Spoel tot slot het gepocheerde ei af onder stromend water voordat je het serveert. Dit om te voorkomen dat je ei naar azijn smaakt. En voila!