Timm Vladimir
© Timm Vladimir / Imerco

Kan niet misgaan: varkensvlees uit de oven met knapperige zwoerd

In Denemarken is het seizoen weer geopend voor de nationale klassieker: 'flæskesteg', ofwel varkensvlees uit de oven. Het populaire gerecht wordt bij uitstek met en rond de kerst geserveerd. Het geheim van de perfecte 'flæskesteg' zit 'm in de knapperige zwoerd. De Deense topkok Timm Vladimir vertelt hier zijn recept.

Varkensgebraad is in veel Deense huishoudens een favoriet op de kersttafel. En dan hangt het succes van het geroosterde varkensvlees (durven we wel te zeggen) grotendeels af van de mate waarin het zwoerd knispert.

Maar hoe krijg je die felbegeerde zwoerden knapperig en heerlijk?

Het antwoord is simpel: Je volgt het recept van de Deense kom Timm Vladimir, dat elke keer weer garant staat voor een sappig gebraad met knapperig zwoerd!

LEES OOK Gebraden varkensvlees uit de airfryer.

Flæskesteg opskrift
© Getty Images

Timm Vladimir's recept voor een sappig varkensgebraad met knapperig zwoerd

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

  • ½ varkenslende (met huid ingesneden, ongeveer 1/2 cm van elkaar)
  • grof zout
  • laurierblaadje
  • rijgtouw voor in de keuken

Zo ga je te werk

  1. Snijd de huid helemaal in met intervallen van een 1/2 centimeter - maar pas op dat je niet in het vlees snijdt. Als je in het vlees snijdt, kunnen de vleessappen namelijk door de huid sijpelen, waardoor het moeilijker wordt om het knapperig te krijgen.
  1. Binden de varkenslende op met rijgtouw op ongeveer 3 cm van elkaar om het een mooie gelijkmatige vorm te geven.
  1. Zout het grondig en zorg ervoor dat het zout tussen alle gesneden huidplooien komt.
  1. Plaats vervolgens laurierblaadjes tussen de varkenszwoerdjes. Bij voorkeur een blaadje tussen elk zwoerd om het een goede lauriersmaak te geven.
  1. Rooster het in de oven op 110 graden voor ongeveer 3 uur en controleer dan de temperatuur.
  1. Als de temperatuur 68-72 graden is, haal je het uit de oven, verwijder je de laurierblaadjes en verwarm je de oven tot 220 graden.
  1. Zet het gebraad 15 minuten terug in de oven om het zwoerd krokant te maken.
  1. Laat het varkensgebraad rusten, terwijl je de rest van het eten klaarmaakt. Het geroosterde varkensvlees hoeft niet gloeiend heet te zijn als het wordt opgediend, dus het maakt niet uit als het 20-30 minuten wacht voordat je het serveert.

TIP Het gebraad kan gemakkelijk de dag voordat je het wilt eten worden gemaakt. Laat het gewoon een uur onafgedekt liggen nadat je het uit de oven hebt gehaald. Zet het daarna in de koelkast. Haal het de volgende dag een uur voor het opwarmen uit de koelkast en bak het 30 minuten op 160 graden. Dan is het klaar om te serveren.
TIP Flæskesteg smaakt ook fantastisch in plakjes, koud op een sandwich.