© Tina Borgsmidt

Hamburgersteak met erwtenmayonaise en in boter gebakken asperges

Een gegrilde hamburgersteak is een makkelijke en heerlijke zomerse maaltijd geserveerd met in boter geroosterde asperges en erwtenmayonaise.

Hamburgersteak met erwtenmayonaise en in boter gebakken asperges

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Erwtenmayonaise

  • ½ tl grof zout
  • ½ tl mosterd
  • 1 gepasteuriseerde eidooiers (1 kopje)
  • ¾ dl olijfolie
  • 50 g verse erwten, bij gebruik van bevroren erwten, laat deze eerst ontdooien
  • sap van 1 citroen
  • versgemalen peper

Hamburgersteak

  • ½ kleine ui
  • ½ kleine handvol kruiden, bijv. peterselie, basilicum en dille
  • 250 g rundergehakt
  • 1 tl grove mosterd
  • peper en zout

In boter gebakken asperges

  • ½ bosje groene asperges
  • ½ bosje witte asperges
  • ½ pak babyspinazie
  • ½ el boter om mee te bakken

Bijgerecht

  • nieuwe aardappels

Zo maak je het

  1. Doe het zout, de mosterd en de eidooiers in een blender en laat draaien terwijl je druppelsgewijs de olie toevoegt. De mayonaise zal langzaam indikken terwijl je klopt. Klop tot er geen olie meer is.
  1. Pureer de doperwten licht, voeg ze toe aan de mayonaise en breng op smaak met citroensap en peper.
  1. Snijd de ui fijn. Hak de kruiden fijn en meng met het vlees, de ui en de mosterd.
  1. Vorm van het vlees 4 hamburgers/ gehaktballen en breng op smaak met zout en peper.
  1. Grill de hamburgers ca. 3 min. aan elke kant.
  1. Breek het onderste houtige uiteinde van de asperges. Schil de witte asperges vanaf de kop naar beneden. Snijd de asperges in plakjes.
  1. Spoel de spinazie en wring hem droog.
  1. Smelt de boter in een kleine koekenpan en bak de witte asperges in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  1. Voeg de groene asperges toe en bak nog een paar minuten. Voeg de spinazie toe en laat een beetje inzakken.
  1. Serveer de hamburgersteak met erwtenmayonaise, in boter geroosterde asperges en nieuwe gekookte aardappelen.

Tip: De erwtenmayonaise is een paar dagen houdbaar in de koelkast, mits bewaard in een bakje met deksel.