© Ulf Svane

Kerstkoekjes met sinaasappel

Heerlijke kerstkoekjes met krenten en donkere rum. Met dit recept maak je ongeveer 25 stuks.

Kerstkoekjes met sinaasappel

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • 10 g krenten
  • ¼ dl rum
  • 16 g zachte boter
  • 8 g poedersuiker
  • ¼ eigeel
  • 12 g marsepein
  • ¼ eiwitten
  • 20 g tarwebloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl fijn zout
  • 5¼ g pistachenoten
  • 5¼ g amandelschilfers
  • 5¼ g walnoten
  • 8 g ingemaakte sinaasappelschil
  • ¼ citroen, ongeschilde, geraspte schil
  • ¼ sinaasappel, ongeschilde, geraspte schil

Garnituur

  • 16 g amandelschilfers
  • 16 g poedersuiker
  • 12 g eiwit

Zo maak je de koekjes:

  1. Klop de boter, poedersuiker en eidooier wit en schuimig. Meng de marsepein en het eiwit tot een gladde massa en voeg toe aan het botermengsel.
  1. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout samen in een kom en meng dit door het eimengsel.
  1. Voeg de geweekte krenten, noten, ingemaakte sinaasappelschil en citrusrasp toe.
  1. Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier, ongeveer 3 mm dik, en leg het deeg 1 uur in de vriezer.
  1. Verwarm de oven voor op 170°.
  1. Haal het deeg uit de vriezer en snijd in kleinere stukken van 2 × 5 cm.
  1. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Bestrijk de koekjes met een dun laagje eiwit, bestrooi met amandelschilfers en bestuif met poedersuiker.
  1. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.