© Getty Images

Klassieke ‘brunkager’

Deze bruine koekjes horen in Denemarken echt bij kerst. Wij geven je het recept voor de klassieke ‘brunkager’.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 stuks

Dit heb je nodig:

  • ¼ tl bakpoeder
  • ¼ dl water
  • 3⅓ g boter
  • 2½ g ahornsiroop
  • 2½ g basterdsuiker
  • 6½ g tarwebloem
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • ¼ tl gemalen gember
  • 1½ g amandelmeel

Zo ga je te werk:

  1. Los het bakpoeder op in het water.
  1. Breng boter, siroop en basterdsuiker aan de kook en roer het opgeloste bakpoeder erdoor. Laat iets afkoelen.
  1. Meng de overige ingrediënten en roer ze door de suikermassa.
  1. Kneed het deeg goed door elkaar en rol er dikke worstjes van met een diameter van ca. 4 centimeter.
  1. Leg ze afgedekt een nacht in de koelkast.
  1. Snijd het deeg in dunne plakken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Verwarm de oven tot 200 ºC en bak de koekjes 8-10 minuten. Let op dat de randen niet zwart worden.

Tip: Je kunt het deeg na het koelen ook uitrollen en er figuurtjes uit steken, bijvoorbeeld kerstbomen.