Met roggebrood als duidelijke lunchfavoriet staat de Deense keuken vooral bekend om zijn open belegde broodjes.
En met klassiekers als visfilet, kipsalade en aardappelsalade is smørrebrød een discipline die tot nu toe vooral tot de hartige keuken behoorde.
Tot nu.
Het populaire smørrebrød mekka Aamanns in Kopenhagen heeft zojuist een zoete draai gegeven aan smørrebrød in de zoektocht naar het perfecte dessert in hun restaurant, en het chocoladebeleg is toegevoegd aan het menu in restaurant Aamanns 1921.
En het resultaat bestond niet alleen uit boter, een plakje chocolade (van origine een Deense produkt, een variant op onze hagelslag, red.) en brood.
- Op zichzelf zou het een beetje te eenvoudig zijn om in 2024 aan onze gasten te serveren, dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken en nagedacht over hoe we het traditionele chocolade-beleg toch spannend en vooral erg lekker zouden kunnen maken, zegt Adam Aamann.
Het resultaat is een broodje van in boter geroosterd briochebrood, met een compote van wilde Zweedse bosbessen en misokaramel, overgoten met pure chocolade van de prijswinnende Friis Holm Chocolate.
Onze gasten hebben het echt omarmd. Voor velen van hen was het een soort kinderlijke reünievreugde om zoiets eenvoudigs op ons menu te vinden, zegt Adam Aamann en onthult dat het chocoladebeleg in de toekomst misschien op de dessertkaart komt:
Ik sluit niet uit dat we deze zomer met een extremer jam-beleg gaan werken, of dat het bananenbeleg volgende winter zijn opwachting maakt.
En dan nu het oordeel...
Het lijdt geen twijfel dat het chocolade beleg er heerlijk uitziet. Maar verdient het een plaats op de menukaart of hoort het thuis op zondagochtend op tafel te blijven staan?
We namen de proef op de som. En het oordeel is duidelijk:
Voor dit chocoladebeleg dien je een echte zoetekauw te zijn. Maar als je er een bent, zul je gek zijn op het nieuwe smørrebrød-dessert van Aamann!
In tegenstelling tot de plakjes chocolade die je thuis hebt, krijg je hier chocoladeplakjes die net een beetje warm zijn gemaakt, dus een klein beetje gesmolten. Precies zoals je het lekker vindt! En met het knapperige briochebrood is deze hap chocoladebeleg als een reis door verschillende texturen.
Met de bosbessencompote heeft het eten een vleugje wrangheid dat een mooi tegenwicht vormt voor de karamel en zoetheid van de chocolade.
En qua grootte is er zeker niet te weinig. Als je de laatste hap hebt genomen, zul je zeker geen honger meer hebben. Sommigen zullen zelfs zeggen dat het formaat aan de royale kant is, gezien de hoeveelheid zoetigheid. Maar hé... beter te veel dan te weinig, toch?