Gebakken polenta met met geitenkaas
© Tia Borgsmidt

Gebakken polenta met geitenkaas, tijm en pruimenchutney

Italië en de Deense nazomer ontmoeten elkaar in deze lekkere, knapperig gebakken polenta met pruimenchutney, geitenkaas en tijm.

20 september 2020

8 porties polenta

Pruimenchutney
  • 400 g pruimen
  • 1 kleine ui
  • ½ rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ dl appelazijn
  • 100 g suiker

Polenta

  • 150 g polenta
  • 6-8 dl kokend water
  • zoutvlokken en peper
  • Olijfolie voor het bakken
  • rol geitenkaas van 200 g
  • verse tijm


Pruimenchutney: Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd ze in kwarten. Snipper de ui. Snijd de peper in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en hak de peper fijn.

Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui. Roer de pruimen en de peper erdoor. Giet de azijn erover en laat die verdampen. Roer voorzichtig de suiker erdoor en laat de pruimen 5-8 minuten sudderen tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.

Gebakken polenta: Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng op smaak met zout en een beetje peper. Schep de polenta in een kleine, met bakpapier beklede ovenschaal en dek deze af.

Laat de polenta een paar uur opstijven in de koelkast.

Keer de schaal om op een bord of plank en snijd de polenta in 8 mooie stukken.

Verhit een beetje olijfolie in een antiaanbakpan en bak de polentastukken aan beide zijden goudbruin. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de geitenkaas in plakjes en leg die op de polenta. Gril ze 2-3 minuten in de oven. Lepel wat pruimenchutney over de polenta en strooi er tijm over.