zuurdesem lunch sandwich kipsalade shiitake tuinkers bier
© Tia Borgsmidt

Kipsalade met shiitake op zuurdesembrood

Deze romige, onweerstaanbaar lekkere kipsalade is heerlijk op zuurdesembrood. Als je de kip van tevoren kookt, is de salade in een mum van tijd klaar.

1 april 2020

Kipsalade met shiitake, tuinkers en knapperige prei

Kip

  • 1 grote kip van goede kwaliteit
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • het groen van 1 prei

Kipsalade

  • 250 g shiitakes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 2 appels
  • 2 dl crème fraîche (light)
  • 1 dl mayonaise
  • 1 eetlepel zoete mosterd
  • zout en peper
  • 1 prei
  • 1 bakje tuinkers

Extra

  • 6 sneden zuurdesembrood


Kip: Spoel de kip goed schoon. Pel de ui, schrap de wortel en was de prei. Doe de kip met de overige ingrediënten in een pan en giet er zo veel water over dat het net onder staat. Kook de kip tot hij zo gaar is dat het vlees makkelijk loslaat (circa 1½ uur). Laat de kip in het vocht afkoelen. Pluk het vlees van de botten en verdeel het in kleinere stukken.

Kipsalade: (1) Maak de shiitakes schoon. Verhit de olie in een antiaanbakpan en bak ze op vrij hoog vuur tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. (2) Halveer de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne partjes. (3) Roer de crème fraîche, mayonaise en mosterd tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Meng het kippenvlees, de paddenstoelen en de appels door de dressing. (4) Snijd de prei in dunne ringen. Rooster het zuurdesembrood desgewenst. Beleg het brood met de kipsalade en strooi er prei en tuinkers over.

TIP: Je kunt de kip een dag van tevoren koken en plukken. Zeef het vocht en kook het in tot een lekkere kippenbouillon.