Zalm gemarineerd radijsjes ingelegd mierikswortelmayonaise
© Tia Borgsmidt

Gemarineerde zalm met ingelegde radijsjes

Het kan zo simpel zijn: Zalm, radijsjes, mierikswortel. Het is zacht en fris tegelijk, en doet het net zo goed bij een brunch als in een voorgerechtje. Kies zalm van goede kwaliteit en vergeet niet om deze een dag van tevoren te bereiden.

2 april 2020

Gemarineerde zalm met kort ingelegde radijsjes en mierikswortelmayonaise

Gemarineerde zalm

  • 1 zalmfilet, ca. 600 g
  • 1 theelepel mosterdzaad (gekneusd)
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • Kort ingelegde radijsjes
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 dl appelazijn
  • 1 dl suiker

Mierikswortelmayonaise

  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ theelepel zoutvlokken
  • 1½ dl olijfolie
  • 1-2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • sap van ½ citroen
  • peper

Extra

  • roggebrood
  • groene kiemgroenten als garnering


Gemarineerde zalm: (1) Controleer de zalm op eventuele graatjes. Leg de zalm op de huid in een ondiepe schaal. (2) Meng mosterdzaad, suiker en zout en strooi dit over de zalm. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet hem tot de volgende dag in de koelkast.

Kort ingelegde radijsjes: Maak de radijsjes schoon en was ze. Doe de azijn met de suiker in een kleine pan en breng het aan de kook. Voeg de radijsjes toe en neem de pan van het vuur. Laat de radijsjes afkoelen in de pan.

Mierikswortelmayonaise: Doe eidooiers, mosterd en zout in een kom en klop de olie er beetje bij beetje doorheen tot een mooi lobbig geheel. Breng op smaak met mierikswortel, citroensap en peper.

Snijd de zalm in dunne plakken en schik ze op een schaal. Snijd de radijsjes in plakjes en verdeel ze over de zalm. Strooi er kiemgroenten over. Serveer met roggebrood en mierikswortelmayonaise. 

Velbekomme! ◆