© Gert Skærlund Andersen

Van oud pakhuis tot moderne woning

Kijk binnen in dit luxe huis, ingericht met fraai design en heel veel kunst.

Een leven met design & kunst midden in de grote stad

Een oud pakhuis in het centrum van Kopenhagen is vanbinnen volledig verbouwd. Het resultaat is een moderne woning, luxueus ingericht met degelijk design en heel veel kunst.

Het trappenhuis van het oude pakhuis is een kunstwerk op zich en is in de jaren 1960 elegant gerenoveerd door de architect Hans Munch Hansen.

© Gert Skærlund Andersen

Blikvanger in de zithoek is de leren bank Square van De Padova. De keus viel op de rustieke kleur Tobacco, die qua karakter goed past bij de sfeer van een pakhuis. Ook de Sen-salontafels en de Bistro-leunstoelen zijn van De Padova. Het schilderij boven de bank is van Anna Bjerger, de lamp is van Roomstore. Het kleed, dat de zithoek tot een eenheid maakt, is van Fraster.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen

Oud pakhuis met potentieel

In Kopenhagen schieten de nieuwe appartementen­ complexen als paddenstoelen uit de grond, vooral in de oude havengebieden aan het water.

Maar bijna niets is zo mooi als oude pakhuizen die mogen blijven staan. Wij bezochten er een in de wijk Frederiks­ staden, dat tien jaar na een brand in de jaren 1950 volledig is gerestaureerd.

Als je verder de entree in kijkt, zie je door de glazen wand een sculpturale metalen stoel van Philippe Starck. De kapstok is de Hang It All van Eames met walnoten bollen. De fraaie geperforeerde vilten kleden zijn van Ruckstuhl en de vierkante spiegel is van Cassina.

© Gert Skærlund Andersen

In dit huis geen donkere gang. Dankzij de glazen wand kom je binnen in een lichte ruimte, vanwaar je dwars door de woonkamer naar de tuin kijkt. In de hoek staat de elegante Lounge Chair van Eames met draaivoet.

© Gert Skærlund Andersen

Lees ook:

De eettafel is van de padova en heeft een blad dat past bij het kookeiland. De lichte, glazen hanglamp Bolle is van Møller & Rothe, de draadstoelen met armleuningen zijn van Knoll. Een rond Jacaranda-kleed van Fraster in dezelfde kleur als de vloer smeedt de eetkamerhoek aaneen.
De messing vloerlamp is van Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen

Moderne woning in oud kader

Het pakhuis is deels een monument: de gevel moet in de huidige staat blijven, maar aanpassingen aan het interieur zijn wel toegestaan.

In de oorspronkelijke indeling was er een aparte keuken aan de straatkant, voorzien van paneeldeuren en sierlijsten en plinten.

De woning had eerder de uitstraling van een statige villa dan van een pakhuis. Nu zijn de ruimtes doorgebroken en zijn er deuren weggehaald en wanden verplaatst om een woning te creëren die helemaal van deze tijd is.

De kast met hoge poten van Le Corbusier is geproduceerd door Cassina. Het meubel is uitgevoerd in eiken, heeft een klep van antraciet en is in gebruik als drankkast. De lichte constructie vormt een contrast met de wat zwaardere keuken. Het ronde kunstwerk is van Nicolai Howalt, de lamp van Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen

De smalle sidetable is van De Padova, en de sculptuur van Studio Gunhild Aaberg.

© Gert Skærlund Andersen

Licht van alle kanten

Ondanks de vrije grote ruimtes is de uitstraling intiem, en een mooie grijze muurkleur zorgt voor eenheid. Een grote ingreep in de plattegrond was dat de muur van de entree aan de waterzijde is gesloopt.

Hij werd vervangen door twee glazen wandsecties met een frame van donkergrijs metaal, waardoor er volop licht de woning in stroomt.

De originele vloer van kwartiers gezaagd grenen is geloogd en heeft nu een lichte, moderne look.

© Gert Skærlund Andersen

De fijne badkamer schiet een stukje de slaapkamer in, waardoor er een nis ontstaat met ruimte voor een ladekast – de 2R van Paustian. Ook de hoge, smalle spiegel Ute is van Paustian. In de leren Taschino-nachtkastjes kan allerlei elektronica worden opgeborgen. Ze zijn van Zanotta. De tafellamp heet Tab en is van Flos.

© Gert Skærlund Andersen

De slaapkamer bevindt zich achter de woonkamer en heeft een raam aan de kant van de haven. Het Auping-bed heeft een hoofdbord van grijze gemêleerde Remix-stof van Kvadrat.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen

Lees ook:

De ronde wastafel in Corian is net als de rest van de inventaris van Boffi. Een lichte glazen wand schermt de douche af van de rest van de badkamer. In een nis tegenover de douche zijn de wasmachine en droger weggewerkt. De grote vierkante tegels van 60 x 60 cm zijn van Flisegalleriet Hesseldahl. Daarnaast is de originele terugliggende spiegel over de gehele breedte behouden – subtiel aangelicht door een ledrail.

© Gert Skærlund Andersen

Kunst brengt plezier en energie

Er zijn een nieuwe keuken en nieuwe badkamers geplaatst van de architecten van Boffi. De grote woonkeuken strekt zich over het gehele appartement uit.

De keukenkasten lopen door tot aan het plafond, zodat er niet allemaal rommel op komt te staan. Bovendien wordt het hoge plafond op deze manier geaccentueerd.

Een fraaie kunstcollectie voegt leven toe aan dit eenvoudige, luxueuze kader. De bewoners houden erg van kunst en ontlenen er veel energie en plezier aan.

Alles bij elkaar sluit de woning perfect aan bij het oude pakhuis en gaat het enigszins zware design in grijze en beige tinten heel goed samen met het rustieke karakter van het oude gebouw.

De gastenkamer wordt gedomineerd door een eenvoudige slaapbank en een opvallend vloerkleed van Massimo. De wandlamp Kelvin LED is van Flos.

© Gert Skærlund Andersen