moderne architectuur denemarken jutland
© Andreas Mikkel Hansen

Een modern landhuis op Jutland

Op het Deense vasteland Jutland heeft een oude boerderij plaatsgemaakt voor dit nieuwe, door een architect ontworpen landhuis. Dankzij de grote ramen in de eenvoudige architectuur kan het gezin het licht, het weer en het landschap in de gaten houden, waar het zo afhankelijk van is.

Het graan wuift op de velden rond de boerderij van Elsebeth en Jens in Noord-Jutland, Denemarken. Dankzij het uitzicht op de landerijen door de grote ramen aan de voorkant van de boerderij weet boer Jens zodra hij zijn ogen opent wat voor weer het is.
"Zo kan ik plannen wat we elke dag op het land kunnen doen. Verder willen we de seizoenen meemaken en wilde dieren over de velden zien rennen. Zeker als je in de oogsttijd zit te stressen vanwege de regen," vertelt Jens.

Lees ook:

Openkeuken en eetkamer met hoog plafond en betonnen gietvloer
© Andreas Mikkel Hansen

De boerderij is zijn ouderlijk huis, hoewel deze er toen heel anders uitzag. De oorspronkelijke boerderij was een 19e-eeuws gebouw met een laag plafond en enkele uitbouwen. De inrichting was verouderd en het pand was in zo’n slechte staat dat het niet de moeite waard was om er nog iets aan te doen. Daarom namen Jens en Elsebeth contact op met architect Lars Bo Poulsen van N+P Arkitektur voor een modern ontwerp.

"Toen Lars Bo met de eerste schetsen kwam, dacht ik in eerste instantie: tja. Het was niet precies wat ik had verwacht. Ik moest duidelijk wennen aan het idee van de zeer moderne lijnen en uitstraling van het huis," zegt Jens. Maar Elsebeth was wel onmiddellijk enthousiast, en Jens ging uiteindelijk overstag door de grote, open gevels van het huis, die het gezin vandaag de dag een uniek uitzicht op de landerijen geven.

Woonkeuken met hoogplafond en donkere gietvloer
© Andreas Mikkel Hansen
Woonkeuken met donkere gietvloer en eettafel met Perzischtapijt
© Andreas Mikkel Hansen

Het zinken dak doet denken aan klassieke boerderijen, terwijl de grote glaspartijen ver afstaan van de kleine, traditionele ruitjes. Ze laten de natuur en het landschap het huis binnen. Elsebeth en Jens hebben uren besteed aan het kiezen van de juiste materialen voor hun woning. Ze zijn zelf naar een tegelhandel gegaan om de juiste baksteen uit te zoeken, en vooral Jens is blij met de degelijkheid van de materialen. Voor Elsebeth is de keuken een van de hoofdelementen van het huis geworden.

‘Ik vond het belangrijk dat de keuken meer werd dan alleen een keuken: een integraal onderdeel van het huis. De woonkeuken heeft een hoog plafond, die een open verbinding met de rest van het huis vormt – van hieruit ben je overal zó,’ zegt Elsebeth.

lichte badkamer met donkere tegelvloer en vrijstaand bad
© Andreas Mikkel Hansen
moderne architectuur woonboerderij van grijze baksteen
© Andreas Mikkel Hansen

‘We hebben erop gelet dat alles eenvoudig blijft, waarbij de focus vooral ligt op goede materialen voor zowel binnen als buiten. We hebben geen loze ruimte of gang hier in huis die niet wordt gebruikt en alleen maar stof verzamelt. Ik voel me thuis in iedere kamer en vind het heerlijk dat we aan alle kanten uitkijken op de uitgestrekte velden rond het huis en dat het licht de beste kenmerken en details van het huis benadrukt. Het is een groot voorrecht om je eigen huis te bouwen, en we wilden er zeker van zijn dat we het goed deden. Je kunt een boerderij immers niet zomaar overdoen,’ besluit Elsebeth. ◆

Lees ook: