© Lene Ostenfeldt

Een duurzaam zomerverblijf aan de fjord

Op een uurtje rijden van Kopenhagen hebben Birgitte en Peter met hergebruikte materialen een charmant vakantiehuisje gebouwd. Hier heb je uitzicht op het water en de ongerepte natuur en zijn de dagelijkse beslommeringen ver weg. Het is piepklein maar biedt volop ruimte voor verdieping en grote ideeën...

Ver van de doorgaande weg, aan de rand van het water en met uitzicht op het eiland Orø, nemen Birgitte Sejrsen en Peter Aaholm afstand van het hoge tempo van de consumptiemaatschappij. Ze hebben er een primitieve schuur uit 1964 verbouwd. Het is een charmante plek, en bij de verbouwing en inrichting stond duurzaamheid centraal. Alle bouwmaterialen zijn gerecycled en de meubels zijn geërfd, zelfgemaakt of tweedehands gekocht. Birgitte en Peter woonden al een paar jaar in het hoofdhuis dat een stukje verderop staat. Ze verbaasden zich erover dat de vorige bewoners, professionele zalmrokers, de plek niet beter hadden benut.

Lees ook:

Het huisje is met zijn uitzicht op de de Isefjord perfect voor een weekendje
© Lene Ostenfeldt

"We zagen mogelijkheden in de vervallen schuur, maar het duurde een paar jaar voor we echt aan de slag konden. We hebben eerst zes grote populieren weggehaald en toen heel veel berenklauw, brandnetels en struikgewas," vertelt Birgitte Sejrsen.

Achter het huis bevindt zich een buitendouche met warm en koud water, en het toilet wordt gevormd door een buiten-wc, een hokje dat vanbinnen is bekleed met hout van oude transportkisten. Het is er alsof je teruggaat in de tijd, op een positieve manier.

De dubbele deur van mahonie scheidt de leefruimte van de slaapkamer.
© Lene Ostenfeldt

Het Vissershuis bestaat uit één grote ruimte. Alleen een dubbele glazen deur scheidt de keuken-, eet- en zitkamer van de tweepersoonsslaapkamer. Het interieur is sober. Elk meubel en voorwerp is bewust gekozen en getuigt ervan dat Birgitte en Peter oog hebben voor detail. Ze wilden een ruige, ongepolijste uitstraling bereiken en dat is gelukt.

‘We vonden het belangrijk dat alles een doel en een functie heeft en hebben daar tijd en aandacht aan besteed. Zo dient de originele rookoven nu als kast in de verblijfsruimte. De glazen schuifdeuren aan weerszijden van het huis zijn hergebruikt van Peters oude bedrijf. Ze halen het licht in de natuur op een prachtige manier naar binnen,’ aldus Birgitte.

Ook de keuken is helemaal uit gerecyclede materialen en tweedehands vondsten gemaakt.
© Lene Ostenfeldt
Peter bouwde het bed zelf van larikshout, en liggend kan je het eiland Orø zien en met geluk de overtrekkende vogels.
© Lene Ostenfeldt

De keuken en het stalen werkblad zijn na lang zoeken tweedehands via internet gekocht. De keuken is aangepast aan de afmetingen en de fronten zijn overgespoten. Daarnaast komen diverse materialen uit het hoofdhuis terug in het Vissershuis, om samenhang te creëren. De mahoniehouten vloerplanken van het slaapgedeelte komen uit de eetkamer van het hoofdhuis, die is opgeknapt. De planken lagen op een stapel te verkommeren, maar zijn na wat zorg nu weer zo goed als nieuw. Op de vloer van de verblijfsruimte liggen Öland-tegels, die een vriendin wilde weggooien. Birgitte en Peter hebben ze net op tijd voor een habbekrats overgenomen.

Met aan twee kanten glas voelt het net of je buiten zit en de Öland-tegels geven een dynamisch patroon.
© Lone Ostenfeldt

"Op een vrolijke avond hebben we bij een paar gin & tonics alle stukken in een mooi patroon gerangschikt. Birgitte heeft de tegels op maat gesneden, waarna een vriend ze heeft gelegd. Onze onderlinge samenwerking is een organisch proces. We hoeven geen schetsen te maken op papier, want we weten vaak al zonder woorden wat de ander bedoelt."

Lees ook:

Het leven aan de fjord is goed, zeker met zelf verzamelde mosselen voor het avondeten.
© Lone Ostenfeldt

"Kwaliteit en tijdloosheid zijn belangrijk bij alles wat we doen. Of het nu gaat om leren tassen of om de verbouwing van een huis, het resultaat moet jaren meegaan," legt Peter uit.

Hij kan zich geen beter leven voorstellen dan hier aan de baai. En dat begrijpen wij goed. ◆

Lees ook: