© Katja Leth Atzen

Zelfgemaakte jenever met duindoorn

De feloranje duindoornbessen hangen vanaf augustus aan de struiken en zijn ware smaak- en vitaminebommetjes. De wonderbessen zijn uitermate geschikt voor het maken van bijvoorbeeld jenever. We hebben een makkelijk jenever-recept bedacht met slechts drie ingrediënten.

Zelfgemaakte duindoornjenever

Vanaf augustus tot ver in de winter vind je de feloranje, kogelronde besjes aan de struiken van de duindoorn, die veelal groeit in de kustgebieden, in de duinen.

Hoewel het wat geduld vergt om ze te plukken - de scherpe doornen zijn soms 7 centimeter lang - zijn de besjes echt de moeite waard. Duindoornbessen zijn namelijk geweldige smaakmakers en kleurrijke bommetjes vol energie, vitaminen en mineralen. Met hun friszuurheid zijn ze bij uitstek geschikt voor een feestelijke jenever die je bijvoorbeeld met een feest of kerst kunt drinken – dat laatste is typisch Scandinavisch.

We hebben een supersimpel recept bedacht, zodat je met slechts drie ingrediënten je eigen (kerst-)jenever maakt met de kleurrijke wonderbessen van de duindoorn.

(NB. Mocht je geen tijd hebben om zelf bessen te plukken, verse duindoornbessen zijn ook via internet te bestellen.)

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 fles jenever

  • 6 dl duindoornbessen
  • 2 fles jenever
  • 4 el honing

Zo ga je te werk:

  1. Was de bessen en doe ze in een weckfles of -pot
  1. Voeg naar smaak honing toe.
  1. Giet de jenever erop en laat de drank 1-3 maanden trekken.
  1. Schud de fles een keer goed en zeef dan de inhoud. De jenever is nu klaar om te serveren.

Tip: Duindoornjenever is perfect bij vis of schaal- en schelpdieren en bij zoete desserts.

© Katja Leth Atzen
© Katja Leth Atzen

Lees het hele artikel