eiersalade deens met haring in schoteltje
© Tia Borgsmidt

Eiersalade op zijn Deens

De Denen zijn net als veel Nederlanders gek op een haring op zijn tijd. Anders dan de Hollandse Nieuwe wordt de Deense haring vaak in een saus of salade geserveerd, zoals deze traditionele maar simpele haring in eiersalade.

Eiersalade met haring, appel, dille en kappertjes

De haring wordt geserveerd in een lekkere eiersalade met appel, dille en kappertjes. Als je de eieren van tevoren kookt, draai je de salade zo in elkaar. Kunnen niet al je gasten haring waarderen, serveer de eiersalade dan apart van de haring.

Eiersalade

  • 4 eieren
  • 1 goudrenet
  • 1 kleine ui
  • 300 g rauwe haring
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels kerrie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 handje kruiden, bijvoorbeeld bieslook en dille
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl crème fraîche (light)
  • zout en peper

Extra

  • roggebrood
  • boter

(1) Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. (2) Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Pel de eieren en hak ze klein. Snijd de haring in hapklare stukken. Laat de kappertjes een paar minuten uitlekken en droog ze goed. (3) Smelt de boter in een koekenpan en bak de appel en de ui tot de ui glazig is. Voeg de kerrie toe en bak nog een minuut. Meng de appel en de ui door de kappertjes en laat het mengsel afkoelen. (4) Hak de kruiden fijn. Roer de crème fraîche en de mayonaise door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Meng deze dressing en de haring door het appel-uimengsel. (5) Serveer de eiersalade met haring op roggebrood.

Velbekomme!

Lees ook: