6 stuks
Basisingrediënten
- 1 klein dry-aged varkensgebraad ca. 1 kg
- 6 groffe rogge zuurdesembroodjes
- Dijonaise mosterd
- Zout en peper
Ingelegde komkommers en uien
- ¾ dl azijn
- ½ dl kokend water
- 2 eetlepels suiker
- 1 groene ui
- Komkommer
Koolsla
- ½ spitskool
- 1 appel
- 75 g zure room (18%)
- ¼ dl azijn
- 1 eetl. suiker
- Zout en peper
- Dille

Door 1 gebraad te maken serveer je in no-time sandwiches voor een groter gezelschap.© Stine Christiansen
Hier is hoe je het doet:
- Wrijf het gebraad in met grof zout zodat het zout overal tussen komt en wrijf daarna in met peper.
- Leg het vlees in een ovenschaal en leg er een schijfje rauwe aardappel onder zodat het zwoerd horizontaal ligt.
- Zet het vlees in een koude oven, stel de temperatuur in op 200°c en bak het gebraad in ca. 1,5 uur, tot het middelste temperatuur 65 ° is. Dit kan je meten met een vleesthermometer.
- Als de zwoerd/korst niet knapperig is wanneer de middentemperatuur ongeveer 55 ° is, verhoog de temperatuur dan naar 225 °.
- Roer azijn, water en suiker door elkaar. Roer tot de suiker is opgelost.
- Snijd de ui en komkommer in dunne plakjes en giet de het azijnmengsel erover. Laat dit minimaal 1 uur laten inwerken.
- Hak de lente-ui en appel fijn en maak er een dressing van zure room, azijn en suiker van.
- Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met gehakte dille.
- Snijd het zwoerd/de korst van het vlees en snijd het vlees in dunne plakjes. Verdeel het zwoerd per portie.
- Snijd de broodjes open (of pak je plakken roggebrood) en besmeer ze met de dijonaise.
- Vul de broodjes met koolsla, het vlees, wat zwoerd en ingelegde komkommers en uien.
- Garneer met extra dille en serveer.
Dit is een echt Deense lunch en een biertje en/of aquavit misstaat er niet bij, maar een niet alcoholisch sapje is wel net zo lekker!
Velbekomme!