Moderne Deense Flæskesteg sandwich smorrebrod
© Stine Christiansen

Moderne Deense Flæskesteg-sandwich

In deze sandwich op roggebrood komen twee van de meest typische Deense lunchgerechten samen. Op het roggebrood zoals je die kent van een open 'smørrebrød' sandwich, vind je nu het geroosterde varkensvlees en zwoerd van de 'flæskesteg'. Twee klassiekers samen modern, en super lekker!

16 oktober 2020
6 stuks

Basisingrediënten

  • 1 klein dry-aged varkensgebraad ca. 1 kg
  • 6 groffe rogge zuurdesembroodjes
  • Dijonaise mosterd
  • Zout en peper

Ingelegde komkommers en uien

  • ¾ dl azijn
  • ½ dl kokend water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 groene ui
  • Komkommer

Koolsla

  • ½ spitskool 
  • 1 appel
  • 75 g zure room (18%)
  • ¼ dl azijn
  • 1 eetl. suiker
  • Zout en peper  
  • Dille
Moderne Deense Flæskesteg sandwich smorrebrod
Door 1 gebraad te maken serveer je in no-time sandwiches voor een groter gezelschap.© Stine Christiansen

Hier is hoe je het doet:

  1. Wrijf het gebraad in met grof zout zodat het zout overal tussen komt en wrijf daarna in met peper.
  2. Leg het vlees in een ovenschaal en leg er een schijfje rauwe aardappel onder zodat het zwoerd horizontaal ligt.
  3. Zet het vlees in een koude oven, stel de temperatuur in op 200°c en bak het gebraad in ca. 1,5 uur, tot het middelste temperatuur 65 ° is. Dit kan je meten met een vleesthermometer. 
  4. Als de zwoerd/korst niet knapperig is wanneer de middentemperatuur ongeveer 55 ° is, verhoog de temperatuur dan naar 225 °.
  5. Roer azijn, water en suiker door elkaar. Roer tot de suiker is opgelost.
  6. Snijd de ui en komkommer in dunne plakjes en giet de het azijnmengsel erover. Laat dit minimaal 1 uur laten inwerken.
  7. Hak de lente-ui en appel fijn en maak er een dressing van zure room, azijn en suiker van.
  8. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met gehakte dille.
  9. Snijd het zwoerd/de korst van het vlees en snijd het vlees in dunne plakjes. Verdeel het zwoerd per portie. 
  10. Snijd de broodjes open (of pak je plakken roggebrood) en besmeer ze met de dijonaise.
  11. Vul de broodjes met koolsla, het vlees, wat zwoerd en ingelegde komkommers en uien.
  12. Garneer met extra dille en serveer.


Dit is een echt Deense lunch en een biertje en/of aquavit misstaat er niet bij, maar een niet alcoholisch sapje is wel net zo lekker! 

Velbekomme!