Græskar pizza
© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Krokante pizza met knapperige pompoenpitten en zachte mozzarella

Pompoen is het nieuwe zwart. Bedenk welke ingrediënten bij elkaar passen in het seizoen. Verrassend vaak vullen ze elkaar aan - zoals pompoen en kool hier. En Deense mozzarella begint ook op de markt te verschijnen. Zoek naar La Treccia - het klinkt Italiaans, maar het wordt gemaakt in Rødovre met Deense biologische Jersey-melk. Deze vegetarische pizza combineert de heerlijkste smaken!

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 pers.

  • 180 g pizzadeeg opgerold en klaar
  • 300 g pompoen kan hokkaido of butternut zijn (als het biologisch is, hoef je het niet te schillen)
  • 25 g boter
  • snufje komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 sjalotten
  • 1 dl inmaakpekel, een deel azijn
  • ca 80 gr mozarella - bij voorkeur Deens en bij voorkeur in buratta-achtige kwaliteit
  • 1 bos palmkool – boerenkool is een goede vervanger
  • 1 el geroosterde pompoenpitten
  • zout en peper
  • koolzaadolie

Zo maak je de pizza

  1. Snijd je pompoen in tien dunne plakjes, kook het kort in de inmaakazijn en laat het trekken.
  1. Snijd de rest van de pompoen in blokjes en kook gaar in een beetje water met sjalotten en knoflook.
  1. Meng met boter en breng op smaak met komijn, zout en peper.
  1. Was de palmkool en snijd de taaie stronk eruit.
  1. Rol het deeg uit tot een diameter van minstens 30 cm.
  1. Besmeer met pompoenpuree en verdeel acht mooie, lange stukken palmkool over de pizza.
  1. Leg er hier en daar plakjes ingemaakte pompoen op.
  1. Besprenkel met milde koolzaadolie.
  1. Bak de pizza op een steen in de oven met boven en onder 'vuur' en zo heet als de oven aankan. Hoe dichter bij 300°, hoe beter.
  1. Wanneer de pizza knapperig en goudkleurig is, haal je hem eruit en voeg je onmiddellijk royale stukken mozzarella toe.
  1. Breng op smaak met zout en peper en garneer met geroosterde pompoenpitten.

TIP: Lees hier het recept voor Gorm's pizzadeeg

Lees het hele artikel