Varkenswang in teriyakisaus met gebakken aardpeer en kruidensla
Varkenswangen hebben een diepe smaak en moeten enkele uren sudderen - echt comfort food.
Door
Lone Kjær
— 12. november 2023
Varkenswang in teriyakisaus met gebakken aardpeer en kruidensla
Het eerste stoofgerecht van het seizoen: zachte varkenswangetjes in een teriyakisaus met port. De aardpeer en de kruidensla vormen een mooi, licht tegenwicht tegen het sappige vlees.
Sluit het venster niet
Ingrediënten
2
personen
Varkenswang in teriyakisaus
300
g
varkenswangen
1
sjalotten
1
tenen knoflook
1
el
olijfolie om mee te bakken
1½
dl
port
1½
dl
teriyakisauce
2
dl
kippenbouillon
Gebakken aardpeer
250
g
aardpeer
1
el
olijfolie
zoutvlokken en peper
Kruidensla
½
bosje koriander
½
bosje peterselie
½
biologische citroen
½
el
olijfolie
½
wat tuinkers als garnering
zoutvlokken en peper
Zo maak je het:
Varkenswang in teriyakisaus
Ontdoe het vlees van vet en zenen.
Pel en snipper de sjalotten.
Pers de knoflook.
Verhit de olie in een braadpan en braad het vlees aan.
Roer de sjalotten en knoflook erdoor.
Voeg de port toe en laat die verdampen.
Voeg de teriyakisaus en de bouillon toe en laat de varkens- wangen een paar uur afgedekt sudderen, tot het vlees zacht is en bijna uit elkaarvalt.
Gebakken aardpeer
Verwarm de oven voor op 200 °C hetelucht.
Boen de aardperen schoon of schil ze indien nodig.
Snijd ze doormidden en meng de olie erdoor.
Verdeel de aardpeer over een met bakpapier beklede bakplaat en kruid met zoutvlokken en peper.
Bak ca. 20 minuten, tot de aardpeer knapperig is.
Kruidensla
Was en droog de kruiden.
Meng citroenrasp en -sap en olijfolie erdoor.
Kruid met zoutvlokken en peper.
Serveren
Verdeel de varkenswang over grote, diepe borden.
Schep saus en aardpeer erbij.
Garneer met tuinkers en geef er de kruidensla bij.
Tip: Proef ook dit heerlijke voorgerecht met knolselderijpuree dat er perfect bij past.