Svinekæbe med teriyaki
© Styling Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

Varkenswang in teriyakisaus met gebakken aardpeer en kruidensla

Varkenswangen hebben een diepe smaak en moeten enkele uren sudderen - echt comfort food.

Varkenswang in teriyakisaus met gebakken aardpeer en kruidensla

Het eerste stoofgerecht van het seizoen: zachte varkenswangetjes in een teriyakisaus met port. De aardpeer en de kruidensla vormen een mooi, licht tegenwicht tegen het sappige vlees.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Varkenswang in teriyakisaus

  • 300 g varkenswangen
  • 1 sjalotten
  • 1 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie om mee te bakken
  • 1½ dl port
  • 1½ dl teriyakisauce
  • 2 dl kippenbouillon

Gebakken aardpeer

  • 250 g aardpeer
  • 1 el olijfolie
  • zoutvlokken en peper

Kruidensla

  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • ½ biologische citroen
  • ½ el olijfolie
  • ½ wat tuinkers als garnering
  • zoutvlokken en peper

Zo maak je het:

Varkenswang in teriyakisaus

  • Ontdoe het vlees van vet en zenen.
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Pers de knoflook.
  • Verhit de olie in een braadpan en braad het vlees aan.
  • Roer de sjalotten en knoflook erdoor.
  • Voeg de port toe en laat die verdampen.
  • Voeg de teriyakisaus en de bouillon toe en laat de varkens- wangen een paar uur afgedekt sudderen, tot het vlees zacht is en bijna uit elkaarvalt.

Gebakken aardpeer

  • Verwarm de oven voor op 200 °C hetelucht.
  • Boen de aardperen schoon of schil ze indien nodig.
  • Snijd ze doormidden en meng de olie erdoor.
  • Verdeel de aardpeer over een met bakpapier beklede bakplaat en kruid met zoutvlokken en peper.
  • Bak ca. 20 minuten, tot de aardpeer knapperig is.

Kruidensla

  • Was en droog de kruiden.
  • Meng citroenrasp en -sap en olijfolie erdoor.
  • Kruid met zoutvlokken en peper.

Serveren

  • Verdeel de varkenswang over grote, diepe borden.
  • Schep saus en aardpeer erbij.
  • Garneer met tuinkers en geef er de kruidensla bij.

Tip: Proef ook dit heerlijke voorgerecht met knolselderijpuree dat er perfect bij past.

© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt

Lees het hele artikel