kommen met gebakken rode biet en za'atar
© Tia Borgsmidt

In zout gebakken bieten met gele rozijnen, burrata en za’atar.

3 september 2020

Het smaakvolle Midden--Oosterse kruidenmengsel za’atar bestaat vaak uit sesam, venkelzaad en komijn plus oregano, marjolein of basilicum en de zurige sumak. In het Midden--Oosten heeft elke familie zijn eigen, vaak geheime recept van za’atar. Dat van ons is allerminst geheim. Het is eenvoudig te maken en smaakt heerlijk op de gebakken bieten met romige burrata!

Za’atar

  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • ½ eetlepel sumak
  • zoutvlokken
  • peper
  • 2 eetlepels gele rozijnen
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
In zout gebakken biet
  • 6 middelgrote rode bieten
  • 1 kg grof zout
Overig
  • 2 burrata’s
  • 6 eetlepels olijfolie
  • rasp van 1 biologische citroen

Za’atar:
1) Rooster het sesamzaad en komijnzaad in een droge koekenpan. Vijzel ze met de oregano en sumak. Breng op smaak met zout en peper.

2) Doe de rozijnen in een pan, giet de balsamicoazijn erbij. Breng snel aan de kook en neem van het vuur.

In zout gebakken biet:

1) Verwarm de oven op 200°. Boen de bieten schoon en maak ze goed droog. Bedek de bodem van een kleine ovenschaal met zout en meng de bieten erdoor. Ze moeten goed bedekt zijn met het zout. Bak de bieten ca. 1 uur in de oven.

2) Verwijder de schil van de gebakken bieten en snijd ze afhankelijk van de grootte in tweeën of in vieren.

3) Schik de bieten in kommen samen met de gemarineerde rozijnen en de burrata. Druppel er olijfolie over en strooi er naar smaak citroenrasp en za’atar over.

kom met gebakken rode biet en za'atar
Alle kruiden die samen za'atar vormen. © Tia Borgsmidt