Zweedse kaneelbroodjes kanelbullar scandinavisch
© Skovdal & Skovdal

Zweedse kaneelbroodjes

Kanelbullar, ofwel Zweedse kaneelbroodjes, passen perfect bij een Zweedse fika – koffie met wat lekkers erbij. We komen vaak met recepten voor Deense baksels, maar dit simpele kaneelbroodje is misschien wel het beste broodje van Scandinavië.

Wist je dat de Zweden zo idolaat zijn van hun kanelbullar dat die een eigen dag hebben? 4 oktober is kanelbullardag. Inmiddels begint ook de rest van de wereld kennis te maken met deze broodjes, en dat is niet zo gek, want ze zijn overheerlijk. Probeer ze nu zelf!

Circa 12 kanelbullar

Vulling

  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 5 g kaneel

Roer de ingrediënten door elkaar tot een egale massa. Dek af en zet de vulling opzij tot je die nodig hebt.

Deeg

  • 5 dl koude volle melk
  • 15 g gedroogde gist (of 50 gram verse gist)
  • 2 eieren
  • 1 kg tarwebloem
  • 150 g suiker
  • 10 g zout
  • 15 g gemalen kardemom
  • 150 g boter

  • Schenk de melk in een mengkom, voeg de gist toe en roer goed door tot de gist volledig is opgelost.

  • Klop 1 ei erdoor en voeg alle droge ingrediënten toe.
  • Mix het mengsel met een (stand)mixer met deeghaak circa 8 minuten op lage snelheid tot een glad en stevig deeg.
  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe deze in de kom.
  • Mix nogmaals circa 8 minuten, tot de boter volledig is opgenomen en het deeg weer glanst en stevig is.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een rechthoek van circa 60 x 30 cm. Volg dan de stappen op de onderstaande afbeeldingen.

En dan nu het lastige gedeelte (je kunt dit!) ...

  1. Verdeel de vulling gelijkmatig over het hele deeg.
  2. Vouw vanaf een van de korte kanten een derde van het deeg over het midden en vouw het laatste derde deel over het eerste. Je hebt nu drie lagen.
  3. Rol het deeg weer uit tot 30 x 30 cm en 2 cm dikte.
  4. Snijd het deeg in repen van circa 2,5 cm breed en 30 cm lang.
  5. Pak een ​​reep deeg en leg deze voor je op tafel. Houd een uiteinde van de reep met één hand vast en rol de reep met de andere hand naar je toe.
  6. Leg de reep zo nodig weer een stukje terug, zodat je hem nog verder kunt draaien. Ga door tot je zes à zeven wikkelingen hebt.
  7. Pak de gedraaide reep deeg met beide handen op en wikkel hem twee keer om je wijs- en middelvinger. Leg het laatste stuk deeg over de twee wikkelingen en plaats het tussen je wijs- en middelvinger. Trek je vingers naar je toe om het stukje vast te maken in de rol.
  8. Leg de kaneelbroodjes met voldoende ruimte ertussen op één of twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat de kaneelbroodjes 1-2 uur afgedekt rijzen. Klop het tweede ei los en bestrijk de broodjes ermee – dat geeft een mooie glans.
  9. Bak de kaneelbroodjes 10-15 minuten op 200 °C hetelucht.

Je bent klaar, het is tijd voor fika! Zet je favoriete koffie of thee en ga er eens goed voor zitten, want zelfgebakken broodjes smaken het lekkerst.

Smaklig måltid, velbekomme, eet smakelijk!

Lees het hele artikel