Zweedse kaneelbroodjes kanelbullar scandinavisch
© Skovdal & Skovdal

Zweedse kaneelbroodjes

Kanelbullar, oftewel Zweedse kaneelbroodjes, zijn dé fika-broodjes bij uitstek. Naast al het Deense gebak verdient het simpele kaneelbroodje misschien wel de titel van beste broodje van Scandinavië.

2 oktober 2020

Wist je dat de Zweden zo idolaat zijn van hun Kanelbullar, dat deze een eigen dag hebben op 4 oktober? Wat begon als een nationale feestdag is nu wereldwijd een begrip, en dat is omdat werkelijk iedereen gek is op deze baksels. Probeer het nu zelf!

 

Ongeveer 12 'Kanelbullar'

Vulling
  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 5 g gemalen kaneel
Roer de ingrediënten door elkaar tot een uniforme massa. Doe het restant in een bakje met deksel en laat het op de keukentafel staan ​​tot je het nodig hebt.

Deeg
  • 5 dl koude volle melk
  • 50 g gist
  • 1 ei
  • 1 kg tarwebloem
  • 150 g suiker
  • 10 g zout
  • 15 g geplette kardemom
  • 150 g boter
  • 1 ei om te borstelen
  1. Giet de melk in een mengkom en voeg de gist toe en roer goed door totdat de gist volledig is opgelost.
  2. Roer het ei door het water en doe alle droge ingrediënten in de kom.
  3. Zet de kom met de kneedhaak in de mixer en roer op lage snelheid ca. 8 minuten, tot je een glad en stevig deeg hebt.
  4. Breek de koude boter in kleine blokjes en doe deze in de kom.
  5. Roer nogmaals ca. 8 minuten, tot de boter volledig is ingekneed en het deeg weer glanzend en stevig is.
  6. Giet het deeg op een met bloem bestoven bord en rol het uit tot een rechthoek van ca. 60 x 30 cm. Bekijk dan de stapsgewijze afbeeldingen.

En dan nu het uitdagende gedeelte (je kunt dit!)... 

  1. Verdeel de vulling gelijkmatig over het hele deeg.
  2. Vouw vanaf een van de korte kanten een derde van het deeg over het midden en vouw het laatste derde deel over de eerste zodat je nu 3 lagen hebt.
  3. Rol het deeg weer uit tot 30 x 30 cm en 2 cm dikte.
  4. Snijd het deeg in reepjes van ca. 2 1⁄2 cm breed en 30 cm lang. 5. Neem een ​​reep deeg en leg deze voor je op tafel. Houd een uiteinde van de strip met één hand vast terwijl u de strip met de andere hand naar u toe rolt.
  5. Til indien nodig op. strip terug op zijn plaats zodat je hem nog meer kunt draaien tot je 6-7 slagen hebt.
  6. Neem de gedraaide deegstrook met beide handen op en draai deze twee keer om de wijs- en middelvinger van een hand. Leg het laatste stuk deeg over de twee wendingen en plaats het tussen je wijs- en middelvinger. Trek uw vingers naar u toe zodat het fragment in de "spin" wordt geniet.
  7. Leg de afgewerkte kaneelbroodjes met voldoende ruimte ertussen op een of twee bakplaten met bakpapier. Laat de kaneelbroodjes 1-2 uur afgedekt rijzen. Bestrijk met een losgeklopt ei - gebruik geen melk, koffie of ander oud huisvrouwadvies. Eieren geven een mooie glans aan de gebakken goederen.
  8. Bak de kaneelbroodjes 10-15 minuten op 200 ° hete lucht.


Je bent klaar, het is tijd voor fika. Zet je favoriete koffie of thee en ga er maar goed voor zitten, want zelf gebakken broodjes smaken het zoetst. 

Smaklig måltid, velbekomme, eetsmakelijk!