
Zweedse kaneelbroodjes
Kanelbullar, ofwel Zweedse kaneelbroodjes, passen perfect bij een Zweedse fika – koffie met wat lekkers erbij. We komen vaak met recepten voor Deense baksels, maar dit simpele kaneelbroodje is misschien wel het beste broodje van Scandinavië.
Door — 02. oktober 2020Wist je dat de Zweden zo idolaat zijn van hun kanelbullar dat die een eigen dag hebben? 4 oktober is kanelbullardag. Inmiddels begint ook de rest van de wereld kennis te maken met deze broodjes, en dat is niet zo gek, want ze zijn overheerlijk. Probeer ze nu zelf!
Circa 12 kanelbullar
Vulling
- 200 g boter
- 200 g suiker
- 5 g kaneel
Roer de ingrediënten door elkaar tot een egale massa. Dek af en zet de vulling opzij tot je die nodig hebt.
Deeg
- 5 dl koude volle melk
- 15 g gedroogde gist (of 50 gram verse gist)
- 2 eieren
- 1 kg tarwebloem
- 150 g suiker
- 10 g zout
- 15 g gemalen kardemom
150 g boter
Schenk de melk in een mengkom, voeg de gist toe en roer goed door tot de gist volledig is opgelost.
- Klop 1 ei erdoor en voeg alle droge ingrediënten toe.
- Mix het mengsel met een (stand)mixer met deeghaak circa 8 minuten op lage snelheid tot een glad en stevig deeg.
- Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe deze in de kom.
- Mix nogmaals circa 8 minuten, tot de boter volledig is opgenomen en het deeg weer glanst en stevig is.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een rechthoek van circa 60 x 30 cm. Volg dan de stappen op de onderstaande afbeeldingen.
En dan nu het lastige gedeelte (je kunt dit!) ...