© Anders Schønnemann

Gebakken roodbaars met preipuree, rode ui en beurre noisette

Dit heerlijke stukje vis wordt met een paar simpele toevoegingen een mooi voorgerecht, of een licht en zomers hoofdgerecht. Recept voor 4 personen.

30 juni 2020

Preipuree
  • 3 preien
  • 2 dl bouillon
  • 3 takjes tijm
  • 100 g boter
  • 1 dl slagroom
  • zout en peper
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel boter om in te bakken
Beurre noisette
  • 100 g boter
Gebakken roodbaars
  • 4 roodbaarsfilets met huid (ga uit van
  • circa 100 g per persoon)
  • boter om in te bakken
  • verse tijm 


Preipuree: Snijd de preien in ringen. Was ze goed en kook ze met de tijm in de bouillon tot ze zacht zijn. Laat de prei uitlekken in een zeef. Verwarm de room. Pureer de prei in een blender met de boter en de lauwe room. Breng op smaak met zout en peper. (Wil je het gerecht wat slanker maken, bewaar dan de bouillon en vervang daarmee een deel van de boter en room.)

Snijd de ui in kwarten en haal die wat verder uit elkaar. Fruit de ui in de boter.

Beurre noisette: Laat de boter kleuren in een steelpan.

Gebakken roodbaars: Smelt de boter in een antiaanbakpan. Bak de filets op de huid. Druk ze iets aan, zodat de huid goed plat ligt. Bak de vis circa 

- 4 minuten op laag vuur, en daarna nog
- 1 minuut op de andere kant.

Schep de preipuree in diepe borden of schalen, leg de roodbaars erop en druppel de beurre noisette erover. Garneer met tijm en breng op smaak met zout en peper. 

Velbekomme! 

Gebakken roodbaars met preipuree en rode ui, daar wordt vrijwel iedereen blij van. Borden en schalen van handgegoten porselein van Line Rønnest.
Gebakken roodbaars met preipuree en rode ui, daar wordt vrijwel iedereen blij van. Borden en schalen van handgegoten porselein van Line Rønnest.© Anders Schønnemann