Julesmåkager.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Kerstkoekjes: 15 recepten voor de beste klassieke en nieuwe smaken

Kerstmis is pas compleet met veel en heerlijke kerstkoekjes. We hebben 15 van onze favorieten verzameld en je kunt alle recepten hier vinden.

Kerstmis staat in het teken van zelf bakken

... en heel veel!

Veel mensen bakken elk jaar dezelfde kerstkoekjes, maar misschien is er ruimte voor een nieuwe favoriet in je repertoire?

We hebben onze beste kerstkoekjesrecepten verzameld, en als je niet zo'n dapper type bent, kun je het altijd bij de klassiekers houden. Je vindt de recepten hier. Veel bakplezier!

© Pernille Greve

Kerstkoekjes met glazuur

'Eerst moet de boom worden opgetuigd, dan moet hij worden opgegeten ....'

Deze kerstboom-koekjes smaken niet alleen heerlijk, maar zien er ook nog geweldig uit op elke kersttafel.

Je vindt het recept voor zoete kerstboompjes hier.

Vaniljestjerner med julekrydderier
© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Vanillesterren met kerstkruiden

Ken je de smaak van Kerstmis? Zo niet, dan is dit koekje de perfecte manier om het te beschrijven - deze vanillesterren stralen Kerstmis uit!

De gouden koekjes hebben maar weinig ingrediënten nodig en zijn een echte winnaar in de kersttijd.

Het recept voor vanillesterren met kerstkruiden vind je hier.

© Anders Schønnemann

Gemberkoekjes met pure chocolade

Deze pittige koekjes zijn geïnspireerd op Amerikaanse koekjes en zijn daarom zachter dan de Deense koekjes. Ze zijn pittig en geven extra smaak aan kerstzoetigheid.

Probeer deze heerlijke gemberkoekjes met chocolade.

© Pernille Greve

Klassieke Deense 'brunkager' met glazuurdecoraties

Heerlijke brunkager - bruine koekjes - die mooier zijn dan die uit de supermarkt. Je moet er gewoon voor gaan, het is niet zo moeilijk om te versieren.

Je vindt het recept voor het klassieke kerstkoekje hier.

Hjemmebagte klejner
© Pia Enghild

Een andere Deense klassieker: Klejner

Klejner blijft een van onze favoriete kerstkoekjes en er zijn veel aanwijzingen dat het knapperige koekje mogelijk een van de oudste koekjes is die je kunt eten. Klejner kan helemaal terug worden getraceerd naar de Middeleeuwen. De bereidingswijze verraadt ook iets over hun leeftijd. Ze worden in vet gekookt en kunnen daarom in een keuken zonder oven worden gemaakt.

Het op één na oudste kerstkoekje is de pepernoot, die ook door velen geliefd is. Vroeger werd de pepernoot gebakken zonder vlugzout, waardoor het bijna net zo hard was als echte noten.

Het recept hier is voor klassieke Klejner met kardemom en citroen.

Zie het recept voor deze klassieke kerstkoekjes hier.

Hjemmelavede nøddebrød
© ANDERS SCHØNNEMANN

Zoute notenbroodjes met chocolade

Deze notenbroodjes zijn een nieuwe en andere kijk op een kerstkoekje. Ze combineren hartig met zoet, en dat is altijd heerlijk.

Zie het recept voor de notenbroodjes hier.

Hjemmebagte julesmåkager
© ULF SVANE

'Geldschieters' met appel

Deze heerlijke en makkelijke kerstkoekjes combineren de zoetheid van marsepein met de zuurheid van appels.

Zie het recept hier.

3 bud på hjemmebagte julesmåkager
© ANDERS SCHØNNEMANN

3 soorten kerstkoekjes

We maken het extra makkelijk om wat lekkers op tafel te zetten. We gebruiken hetzelfde basisdeeg voor alle drie de koekjes.

Meer zien? Kijk hier:

Hjemmebagte brunkager opskrift
© ANDERS SCHØNNEMANN

Rijke brunkager

Nog een Deense klassieker op het gebied van kerstkoekjes. Net als bij klejner zijn er aanwijzingen dat brunkager een verband hebben met de middeleeuwen. Een van de redenen is dat de kruiden die in brunkager worden gebruikt erg populair waren in de Middeleeuwen. Er bestond ook een pepernoot die mogelijk leek op de brunkage.

Deze rijke brunkager zijn gevuld met onder meer amandelen en sukat, waardoor ze heerlijk rijk zijn.

Hjemmebagte nøddekager

Notenkoekjes

Een recept voor makkelijke kerstkoekjes voor een gezellige tijd met de familie. De notenkoekjes zijn een iets ander soort koekje, maar daarom niet minder lekker.

Het recept voor de notenkoekjes vind je hier.

Hjemmebagt finskbrød
© Uld Svane

Finskbrød

Finskbrød is een klassiek kerstkoekje en in dit recept gebruiken we een eenvoudig basisdeeg voor de koekjes. Ze zijn bedekt met amandelen en basterdsuiker.

Ondanks de naam is finskbrød een Deens koekje en er is geen echte verklaring voor waarom het finskbrød heet.
Het recept voor het koekje vind je hier.

Hjemmebagte julekager
© STINE CHRISTIANSEN/SKOVDAL NORDIC

1 deeg, 4 verschillende kerstkoekjes

Vier heerlijke favorieten en maar één basisdeeg. Je vindt hier recepten voor onder meer joodse koekjes en een vruchtenkoekje.

Zie de recepten voor de 4 koekjes hier.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Vanillekransjes

Vanillekransjes zijn een van die koekjes die we gemakkelijk het hele jaar door kunnen eten. Ze smaken gewoon zo lekker! Dit recept is een klassieker.

Zie het recept hier.

Julesmåkager med appelsin

Kerstkoekjes met sinaasappel

Nog zo'n heerlijk en kruidig kerstkoekje dat gegarandeerd een favoriet wordt. Naast sinaasappel is het kerstkoekje gevuld met krenten en donkere rum.

Het recept voor de koekjes met sinaasappel vind je hier.

Ingefær-småkager
© Pernille Greve